Geldzaken

Oeganda Reizen Banner

In Oeganda kan je betalen met de Oegandese Shilling, of met Amerikaanse dollars.

Op vele plekken kan je met de kaart betalen, maar er zijn ook zeer veel zaken die je cash moet betalen.  Zorg er dus zeker voor dat je voldoende cash geld bij je hebt. Dit cash geld, zeker de Amerikaanse dollars, moet nieuw geld zijn (gedrukt na 2009) zonder enig scheurtje in!  Anders aanvaardt men dit niet.

Zorg er voor dat u met uw kaart geld kan afhalen in Zuid-Afrika, dit moet meestal geactiveerd worden bij uw bank.

Fooien

Fooien zijn een belangrijke inkomstenbron voor de lokale bevolking.  Als men iets voor je doet, geef hen dan een beloning.  Als u lange wandelingen doet, zoals bij de gorilla’s, bent u ongetwijfeld fit genoeg om uw rugzak zelf te dragen.  Toch zijn er dragers die elke dag van de week uren wandelen naar het park in de hoop dat er een toerist hen nodig heeft om zo hun kost te verdienen.

Zorg er wel voor dat u voldoende cash geld bij heeft, want vaak kan je dit niet met de kaart betalen.

 

Hoeveel fooi u geeft, is zeer persoonlijk!
We geven hieronder richtlijnen, maar alles hangt uiteraard ook af van de kwaliteit die u geboden wordt en uw eigen portefeuille.

Als u in banda’s verblijft, is de fooi uiteraard aanzienlijk kleiner voor de kamermeisjes dan als u in een 5 sterrenhotel logeert.  Als uw gids veruit de beste is die u ooit heeft gezien met oog voor elk detail, verdient hij ook meer te krijgen dan een gids die constant op zijn smartphone zit te kijken en u amper iets bijbrengt.

Uw privé-chauffeur: $10-15 per persoon/per dag

Hoofdgids voor de gorilla-en chimpanseetrekking: $20-25 per persoon

Drager op de trekkings: $15 per persoon

Gids voor een andere activiteit: $5-10 per persoon

Kamermeisje: $2-5 per kamer/per nacht